مدتی است که خبر از راه رسیدن ماهواره استارلینک در فضای مجازی پیچیده و خیلی از کابران از این قضیه خوشحال هستند. اما آیا واقعا پروژه این ماهواره به سرانجام میرسد؟ سرعت آن چطور است؟ و اینکه آیا کاربران ایرانی هم میتوانند از این اینترنت بهره مند شوند یا خیر؟ در این مقاله به بررسی تمامی این موارد میپردازیم، پس با ما همراه باشید.
اول از همه باید بدانیم که اصلا اینترنت ماهواره ای چیست؟
اینترنت ماهواره ای
Satellite Internet یا اینترنت ماهواره ای فناوری جدیدی نیست و هماکنون هم شرکت هایی هستند که از این ماهواره ها استفاده میکنند. در حال حاضر دو شرکت ویاست (ViaSat) و هیوزنت (Hughes Net) بزرگترین ارائه دهندههای اینترنت ماهواره ای هستند.
اینترنت ماهوارهای از سه جز اصلی ماهواره زمین ثابت، دیش ماهواره و روتر تشکیل شده است.
نحوه کارماهواره ها
اول از همه باید بدانیم که اینترنت ماهواره ای چیست و چگونه کار میکند؟ به قابلیت دریافت و انتقال دادهها از دیشهای ماهوارهای کوچک در سطح زمین و ارتباط با ماهوارههای مخصوص موجود در فضا اینترنت ماهوارهای میگویند. اینترنت ماهواره ای شامل سه دیش است که اولین دیش در مرکز ارائه دهندگان اینترنت یا ISP ها قرار دارد. دومین دیش در مدار کره زمین که ارتفاع آن از سطح زمین بیش از 35 هزار کیلومتر است، قرار دارد. سومین دیش هم آتننی است که کاربران در منزل و یا محل کار خود استفاده میکنند و به واسطه آنها به اینترنت متصل میشوند. زمانی که اتصال برقرار شد، ارائه دهندگان اینترنت سیگنالهای اینترنت را به ماهوارهای که در فضا قرار دارد ارسال میکنند و پس از انجام این مرحله اینترنت به کاربر انتقال داده میشود.
اینترنت ماهواره ای استارلینک
تفاوت هایی وجود دارد که موجب برتری ماهواره استارلینک نسبت به بقیه ماهواره ها میشود. به طور مثال این ماهواره قرار است جهانی باشد، با سرعت بیشتری نسبت به سایر ماهواره ها داشته باشه و استارلینک به دلیل داشتن تعداد بیشتر ماهواره پهنای باند بیشتری خواهد داشت.

سرعت
در فاز اول این ماهواره در ارتفاع 500 متری زمین یعنی روی مدار پایینی زمین قرار میگیرد و در فاز دوم در ارتفاع 300 متری قرار خواهد گرفت و به این منظور سرعت این اینترنت ماهواره ای را افزایش میدهد و باعث کاهش تاخیرها در اینترنت ماهواره ای استارلینک میشود. در حال حاضر تاخیرها در این ماهواره بین 20 تا 90 میلیثانیه است و این تاخیر قرار است در فازهای بعدی به 8 میلیثانیه برسد.
در ماهواره های قبلی با توجه به تاخیر و سرعتی که داشتند، کاربران نمیتوانستند تماس تصویری، صوتی و یا حتی بازی های اینترنتی را انجام دهند ولی اگر سرعت تاخیر این ماهواره به 8 میلیثانیه برسد میتوان تماس های صوتی، تصویری برقرار کرد و همچنین بازی های اینترنتی را انجام داد.
نحوه کار ماهواره استارلینک
این ماهواره با استفاده از شبکه ماهوارهای در مدار پایین زمین کمک میکند تا به مشترکان سیگنال با سرعت بهتری برسد. هدف اسپیس ایکس از ساخت و ارائه این ماهواره اتصال اینترنت ماهوارهای به مناطق کم برخوردار کره زمین و همچنین ارائه خدمات با قیمت رقابتی به مناطق شهری است.
قیمت اینترنت ماهوارهای استارلینک
قیمت این اینترنت ماهوارهای خیلی بیشتر از سایر شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنت پر سرعت است و هزینه اشتراک آن چیزی حدود 99 هزار دلار ماهیانه است.
اسپیس ایکس از اکتبر 2020 فاز بتا عمومی اینترنت ماهوارهای استارلینک را آغاز کرد و در آگوست 2021 این اینترنت برای تمامی مردم در مناطق تحت پوشش عرضه خواهد شد.